Wat maakt een medisch pedicure anders?
Als medisch pedicure onderscheid ik me van een gewone pedicure doordat ik een extra opleiding heb gevolgd op het gebied van ‘risico voeten’. Risico voeten komen voor bij mensen met een medische aandoening zoals diabetes, reuma en spasmes. Omdat deze voeten veel kwetsbaarder zijn, hebben zij meer zorg nodig.
Ik sta geregistreerd in het KwaliteitsRegister voor Pedicures. Om deze registratie te kunnen behouden volg ik regelmatig opleidingen en cursussen om (ver)nieuw(d)e technieken te leren en nog meer kennis op te doen over voetzorg. Daarnaast ben ik aangesloten bij branchevereniging Provoet.
In sommige gevallen kunt u de kosten van een behandeling door een medisch pedicure als declaratie indienen bij uw zorgverzekering. Neem hiervoor contact op met uw eigen zorgverzekering.
Advies
Omdat ik medisch pedicure ben, kan ik u goed adviseren bij klachten. Heeft u bijvoorbeeld last van een teen die tegen een andere teen aan duwt, dan kan wellicht een orthese verlichting geven. Ook beschadigde nagels kan ik repareren zodat het er voor het oog weer netjes uitziet. Als er ruimte is, zal ik de klacht gelijk proberen te verhelpen. Als er geen ruimte is, zal hier een vervolg afspraak in gepland moeten worden. Mocht de klacht niet binnen mijn werkgebied vallen, dan zal ik u doorverwijzen.
Kalk nagels
Een verdikte nagel wordt ook wel kalk nagel genoemd. Vaak gaat deze gepaard met een schimmelinfectie. Als de teennagel veel druk krijgt te verduren, door bijv. te kleine schoen, dan gaat de nagel zich verdikken. Deze celdeling gebeurd sneller dan de normale deling en er zal een onregelmatige nagel zichtbaar zijn.
Door het dunner slijpen en het thuis behandeling zal deze nagel aanzienlijk verbeteren. Daarnaast is het raadzaam om schoenen en sokken te behandelen. Schoenen dienen om de dag gewisseld te worden zodat deze van binnen goed kunnen drogen. Controleer ook of uw schoenen nog wel daadwerkelijk uw maat zijn.
Naar maten we ouder worden, zakt onze voet wat door. De voet wordt daarom doorgaans wat langer en breder.
Eelt
Eelt is een laagje verharde huid. Dit is een natuurlijk beschermingsproces van de huid. Als er constante druk op de huid is, vermenigvuldigen de huidcellen zich en ontstaat er een laagje eelt. Eelt is dus eigenlijk helemaal niet slecht, maar kan wel als storend worden ervaren.
Kloven
Wanneer er meerdere eeltlagen op elkaar stapelen en deze niet door een medische pedicure verwijderd worden, kunnen deze laagjes gaan scheuren. Er kan dan een kloof ontstaan. Een kloof is een barst in de eeltlaag die kan doorscheuren tot in de natuurlijke huidlaag.
Het is beter om deze opstapeling van huidlagen te voorkomen. Dit kan door een goede drukverdeling in de schoenen. Wissel daarom regelmatig af en zorg dat de schoenen goed passen. En laat uw voeten regelmatig verzorgen door een pedicure.
Likdoorns
Een likdoorn is ook een opstapeling van eelt, maar omdat er op één specifieke plek veel meer druk is dan op het gebied daaromheen wordt dit eeltlaagje naar binnen geduwd. Er onstaat een kegelvormig stukje eelt wat in de natuurlijk huid prikt. Daarom kan zo’n klein plekje zoveel pijn veroorzaken.
Likdoorns komen over het algemeen voor op de kleine teen doordat er te smalle schoenen gedragen worden. U kunt dit voorkomen door goede schoenen te dragen die bij uw voettype passen. Likdoorns kunnen ook voorkomen onder de bal van de voet doordat de voet doorzakt. Dit kunt u voorkomen door steunzolen te gebruiken. Daar kan een podotherapeut u verder mee helpen.
Ingegroeide teennagels
De naam vertelt eigenlijk al wat er aan de hand is: de teennagel groeit in de teen (nagelwal). Dit kan onder andere ontstaan door te nauwe schoenen, verkeerd knippen of door de natuurlijke nagelvorm.
De teennagel heeft als functie dat de huid naar beneden geduwd wordt. Hoe meer nagel er weggeknipt wordt, hoe meer ruimte de huid krijgt om over de nagel heen te groeien.
Een ingegroeide teennagel kan op meerdere manieren opgelost worden, afhankelijk van de situatie. Het is daarna van belang de teennagel te begeleiden om opnieuw ingroeien te voorkomen.

Een (medisch) pedicure behandeling bestaat uit de volgende onderdelen:
- Desinfecteren
- Nagels knippen
- Nagelomgeving reinigen
- Verwijderen van eelt / kloven / likdoorns / ingegroeide teennagels
- Desinfecteren
- Voetcrème aanbrengen (indien gewenst)
Uit het oogpunt, hygiëne, stel ik het op prijs als u vóór de afspraak de voeten wast en eventuele nagellak verwijdert.
Een pedicure behandelingen is uitsluitend te boeken in combinatie met een gezichtsbehandeling / cosmeceutical/ deel behandeling of combi-behandeling.